torsdag 10. september 2009

Hån mot Malawi



I dag kom jeg over denne artikkelen fra Bergensavisen, http://www.ba.no/nyheter/article4572584.ece. Svein Østvik, bedre kjent som charter-Svein skal nå bli Malawi-Svein. "NHH skal samle inn penger til Malawi neste uke. Hva er da mer naturlig enn å invitere Charter-Svein?"

Stigmatisering
Nå er ikke Bergensavisen landets mest seriøse avis, men den har mange nok lesere til at dette blir banalt. Noen god PR for NHH-aid er det iallefall ikke. Dersom denne artikkelen fører til økt oppmøte på aid-uka til NHH så er det få av de som vil komme for bistanden. I artikkelen står det: "NHH skal samle inn penger til Malawi neste uke". Malawi er et land med forkskjeller på fattige og rik, akkurat som i Norge. Jeg har selv vært i Malawi og det jeg møtte var et vakkert land med fantastiske, imøtekommende mennesker. "Innsamlingen skal gå til fattige i Malawi" står det lenger ned i artikkelen. Det finnes mye fattigdom i Malawi, men det Bergensavisen her gjør er å øke stigmatiseringen om Afrika og Afrikas land. Det er en hån og en grov stakkarsliggjøring av malawiene. Jeg er så lei av å lese slike setninger i aviser, for de sier meg ingenting. Hvem er i de fattige? Hvorfor er de fattige? Hva skal gjøres for å hjelpe? Mat? Utdanning? Vann? Klær? Hvilke organisasjoner har ansvaret for arbeidet? Går det gjennom staten? Er det fokus på enkelte grupper som f.eks. barn? Kvinner? Funksjonshemmede?

Media setter dagsorden
Bergensavisen driver også hån mot NHH-aids aksjon ved å utgi så lite informasjon om prosjektene deres. Den fantastisk stigmatiserende måten å frembilde Afrika på er så ignorant. Media er ikke klar over hvilken makt de faktisk har. Mange leser aviser som om de skulle vært kilden til alle harde fakta, og media har en utrolig makt til å få folk inn i tankebaner. I virkeligheten er de med på å skape et stakkarslig bilde av et land og en verdensdel som er minst like fargerik som Europa og Norge. Jeg sier ikke at Malawi ikke trenger bistand, men det handler om måten de fremstilles på. Som stakkarslige og trengende. Istedenfor å gi folk informasjon om hvor lite som faktisk skal til for at mange kan få det veldig mye bedre. Fortelle de hvorfor situasjonen er som den er, og hvordan vi i solidaritet kan hjelpe dem med vårt engasjement. Men det er ingen tvil om hvorfor Bergensavisen ikke skriver om prosjektene; det trekker ikke like mange lesere som charter-Svein gjør. Derfor har vi som lesere har også et ansvar. Et ansvar for ikke å la all det hjernedøde sladderet om siste kjendis gjøre oss blind på den informasjonen som faktisk taes fra oss. De nyhetene vi ikke får lese.

Når en avis velger å skrive om at charter-Svein kommer til en innsamlingsaksjon, og ikke et ord om aksjonen lurer jeg på om det er vår feil? Er det media som holder informasjonen fra oss, eller er det vi som rett og slett ikke interesserer oss? Og er vi virkelig kommet til det punktet hvor vi er nødt til å ha kjendisparty hver gang det er en bistandsaksjon for å få mediedekning?
Isåfall får Operasjon Dagsverk ha en stand med Madonna isteden. Hun kan jo iallefall plassere Malawi på kartet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar