torsdag 22. oktober 2009

"Hemma" - et uttrykk som er greit å bruke?


Årets kampanje har fått varierende mottakelse, og Operasjon Dagsverk forstår at valg av fraser i kampanjen har gjort et inntrykk. Dette kommer hovedsakelig av årets slagord: ”Hvem er hemma?”.

Det er utrolig bra at det vekkes oppsikt rundt ordbruk overfor funksjonshemmede, det er nettopp meningen!

Vi i Operasjon Dagsverk ønsket til dette prosjektet å legge vekt på samfunnet som årsaken til funksjonshemninger.



Per er lam fra livet og ned. Han har en nedsatt funksjonsevne.
Huset til Per er tilpasset hans behov og hjemme kan derfor Per bevege seg uten hindring.
Når Per derimot drar på skolen som ikke er tilpasset hans behov, møter Per på hindringer som hemmer hans bevegelsesmuligheter. Per blir da funksjonshemmet.


Dette er enkelt sett, definisjonene på nedsatt funksjonsevne og funksjonshemning. Det er samfunnet som hemmer Per, ikke funksjonsevnen hans. Så hvem er det egentlig som har en funksjonshemning? Er det Per eller er det samfunnet?
Det er dette vi ønsker å fronte når vi bruker metaforen med bilen og banen i for eksempel årets plakat. For at alle skal kunne ha de samme forutsetningene for fremtiden og de samme mulighetene, må det tilrettelegges likt for alle.

I tillegg er det ikke bare på det fysiske plan ungdom med nedsatt funksjonsevne blir hindret i samfunnet. I store deler av verden er fordommene de møter i samfunnet et stort hinder for å gjøre det de ønsker, som for eksempel å få jobb og skolegang. Fordommene har blant annet ført til at mange begreper om ulike funksjonshemninger har fått en veldig negativ ladning. Begrepsbruken i funksjonshemmetbevegelsen er derfor i stadig endring og mange mener nå at "handikap" også er blitt et negativt ladet ord. Tidligere het Norsk Handikapforbund Norges Vanførelag, helt til "Vanfør" ble betraktet som et negativt ord.

I senere tid har vi begynt å se slangord fra slike begreper som brukes som skjellsord, uten at man tenker på opprinnelsen av begrepet eller hvem som kan finne begrepet spesielt støtende. Ta for eksempel "mongo", som er et uttrykk ofte brukt som skjellsord, uten at noen mener at andre er utviklingshemmet. Mongo kommer fra ordet Mongoloid som tidligere var begrepet for sykdommen vi i dag kjenner som Downssyndrom, som er en utviklingshemning. Det er neppe denne remsa folk tenker på når de kaller andre "mongo". Teksten; ”Hvem er hemma?”, er ment nettopp for å skape ettertanke rundt de ordene vi bruker i dagligtalen. Vi ønsker at folk skal stoppe og tenke. Er det greit å bruke ”skjellsord” som ”hemma”? Er det greit å bruke ordet på en plakat for å fronte funksjonshemmedes sak? Og hvis ikke - er det da greit å bruke dette uttrykket og liknende uttrykk i daglig tale?

Vi har derfor gjort dette med vilje. Ikke for at kampanjen vår skal virke "kul" for de "tøffe gutta", men for at en skal tenke seg om en ekstra gang før en bruker slike begreper igjen. Vi ønsker at elevene skal tenke over opprinnelsen av begrepet de i dag bruker som skjellsord, og med den kunnskapen de tilegner seg om funksjonshemninger, forstår hvor støtende begrepene virker. "Hemma" stammer fra funksjonshemmet: Å ha en hemmet funksjon. Elevene som har fått med seg årets kampanje, vil da vite at den hemmede funksjonen ligger hos samfunnet og ikke individet. På denne måten ønsker vi å skape en økt forståelse overfor ungdom med nedsatt funksjonsevne, og håper at denne forståelsen vil gjøre ungdom mer bevisst på hvilke uttrykk man bruker overfor både funksjonsfriske og funksjonshemmede.

Atlas-Alliansen, årets samarbeidspartner, er en paraplyorganisasjon for funksjonshemmedes organisasjoner i Norge. F.eks. Norsk blindeforbund, Norges handikapforbund og Norsk døveforbund. Atlas-Alliansen har vært med på utformingen av årets OD- kampanje og også overskriften "Hvem er hemma?". Dersom en ønsker mer informasjon om Atlas-Alliansen kan en gå inn på www.atlas-alliansen.no.

Vi håper dette er oppklarende, og håper du som leser dette, vil hjelpe oss og oppklare dette for andre som også har spørsmål rundt kampanjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar