mandag 5. oktober 2009

”Mer enn ingenting”



RETINITIS PIGMENTOSA (RP) - Dette tilfellet av RP er helt spesielt, og har gitt et sentralt synsfeltutfall istedenfor et innsnevret synsfelt, som er det mest vanlige for personer med RP. (sitat: "Å barbere en hodeløs kropp kan bli en dramatisk start på dagen.")

Fotoutstillingen ”Mer enn ingenting” skildrer hvordan verden kan se ut for svaksynte. Norges Blindeforbund har i samarbeid med 18 fotografer tolket hvordan svaksynte opplever bildene rundt seg. Hvordan kan diabetes påvirke synsfeltet? Hva ser man når man har grå stær? Hvordan ser verden ut om man mister skarpsynet?

Det er lett å tro at for svaksynte er alt er grått eller svart, som å lukke øynene. Men slik er det ikke. Noen svaksynte ser verden som en tunnel der bare senteret er synlig. Andre ser kun det som er rundt – mens midten fortoner seg som en mørk flekk. Med ulike øyesykdommer og synssvakes egne beskrivelser som utgangspunkt, har fotografer forsøkt å gjenskape synsoppfatningen til blinde og svaksynte gjennom fotokunst. Munch-museet har i tillegg lånt ut trykk av malerier som Edvart Munch malte da han selv opplevde synsproblemer. I maleriene har Munch skildret hvordan flekker i synsfeltet dekker over deler av synsfeltet. Det er første gang disse bildene vises for publikum.

Bildene er både forklarende og informerende – samtidig som de er visuelle kunstverk. Fotoutstillingen kan være med å bryte ned fordommer gjennom å vise seende hvordan det å være svaksynt, ikke nødvendigvis betyr å se verden gjennom et par skitne brilleglass eller bare bilder i gråtoner.

Fotografer som har deltatt er Marcel Lelienhof, Knut Bry, Per Heimly, Erle Kyllingmark og Christian Houge, Bård Ek, Julie Pike, Espen Lystad, Tom Sandberg, Guri Dahl, Damian Heinisch, Lisa Westgaard, Anton Soggiu, Siren Lauvdal, Pia de Mailly, Johs. Bøe, Rune Bendiksen og Johannes W. Berg. Idéskaper og ildsjel bak prosjektet er Dhita Siauw.

Utstillingen ”Mer enn ingenting” vises på Rådhusplassen i Oslo og varer ut oktober.

Les mer om utstillingen på Blindeforbundet sin kampanjeside: https://www.blindeforbundet.no/internett/nyheter/fotoutstillingen-mer-enn-ingenting-2

Flere bilder fra utstillingen, kan du finne på:

http://www.foto.no/cgi-bin/articles/articleView.cgi?articleId=42093

STARGARDTS SYKDOM
Arvelig betinget sykdom i makula (skarpsynet). Fører til sentralt synsfeltutfall, som i dette tilfellet gir en gul/svart flekk i skarpsynet. Sitat fra den som har sykdommen: "Det er gule prikker i forskjellige varianter, på en svart bakgrunn, som hele tiden snurrer rundt. Ofte så spinner de mot klokka…"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar